Du er her

5 tips til haven i januar

Hvad kan man lave i haven nu?

Få tips til haven i januar

Haven er stadig i dvale og risikoen for frost lurer rundt om hjørnet. Hvis du vil hjælpe haven godt igennem januar, er der en række tiltag, du kan gøre dig.

5 tips til haven i januar

Det forgangne år er ovre og vi er netop trådt ind i årets første måned: januar. Selvom det er koldt derude og det måske sner, er der stadig et par gøremål, du kan give dig til. Læs vores 5 gode råd til haven i januar her.

  • Vinterdæk sarte planter.
  • Frostsikr havekrukker.
  • Spar på vejsaltet.
  • Fodr havens fugle.
  • Kvik stueplanterne op.

vinterdaekning-planter_0.jpg

 

Vinterdæk sarte planter

Har du frostfølsomme planter i haven? Så skal du huske at vintersikre dem, hvis du gerne vil nyde synet af dem igen til næste år.

Det gælder fx middelhavsplanter, nogle sorter af roser og hortensia, samt andre planter med oprindelse i varmere lande.

Sådan vintersikrer du dine planter:

  • Stil krukker indenfor. Står dine planter i krukker og har du mulighed for at tage dem ind eller stille dem i et drivhus, kan du med fordel lade dem overvintre der.
  • Beskyt krukke, rod og stamme. Har du ikke mulighed for at rykke dine vinterfølsomme planter indenfor, kan du også dække dem med hessian, halmmåtter, fiberdug eller tæpper hvis frosten ikke bliver for hård.
  • Brug gran. Gran er virkelig godt til vinterdækning. Læg et lag gran rundt om de frostfølsomme planter, så tæt på stammen som muligt.

Frostsikr dine havekrukker

I januar er risikoen for frost stor og har du havekrukker stående ude eller i drivhuset, skal du derfor huske at frostsikre dem. Hvis ikke du får det gjort, risikerer du nemlig, at de sprænger, hvis / når frosten kommer.

Et godt tip er at hæve dine havekrukker fra jorden, så de ikke er direkte udsatte for underlagets hårde kulde. Sørg også for, at de står i læ for eventuel nedbør.

Husk også de tomme havekrukker: start med at rengøre dem grundigt for jord og stil dem på hovedet. Så mindsker du risikoen for ødelagte krukker.

frostsikr-dine-havekrukker.jpg

En tør januar varsler ofte en våd juli, mens blæst i januar til gengæld varsler en mild marts.

- Gammelt dansk vejrvarsel.

spar-pa-vejsaltet.jpg

 

Spar på vejsaltet

Når der er frostgrader om natten, skal vejsaltet frem, men husk at passe på havens planter. Vejsaltet er nemlig hård mod både hæk, blomster og græsplæne - og det kan gøre skade på dine planter.

Strøer du salt ud på terrassen, i indkørslen, på stier eller fortorvet skal du derfor undgå at smide vejsaltet alt for tæt på dine planter, hvis du gerne vil have, de står smukke, grønne og sunde til sommer.

 

Fodr havens fugle

I øjeblikket er naturens spisekammer på sit laveste. Det bliver derfor hårdere og hårdere at være fugl i de danske haver.

En måde, du kan hjælpe fuglene og give dem bedre vilkår, er ved at lægge mad ud til dem. Du kan fx hænge fuglefoderkugler op eller du kan bruge dine dårlige æbler og pærer.

Mange fugle elsker at guffe nedfaldsæbler og -pærer i sig. I stedet for at smide dine dårlige frugter ud, kan du derfor lægge dem ud i haven, hvor fuglene kan få glæde af dem. Har du været i gang med at skrælle æbler og pærer, kan du også med fordel lægge skrællerne ud til dem.

fodr-havens-fugle.jpg

tips-til-dine-stueplanter.jpg

 

Kvik stueplanterne op

I vinterperioden, hvor radiatorerne ofte står og buldrer, har luften det med at blive meget tør indenfor.

Vil du være god ved dine planter, er et godt tip derfor at spraye bladene med en forstøver i ny og næ ved siden af den sædvanlige vanding. Eller endnu bedre: du kan give dem et forfriskende bad!

Når du sprayer bladene med vand eller giver dine stueplanter et bad, fjerner det eventuel støv fra bladene og gør det nemmere for dine elskede stueplanter at ånde.

Tip: Hvis dine planter står i plastikpotter, kan du nemt tage dem ud af deres krukker. Hvis det ikke er tilfældet, så sørg for, at dine planter står i urtepotteskjulere med dræn, så det overskydende vand kan få lov til at rende fra igen.

Søgefelt