Du er her

Brun rotte

Har du set en brun rotte ved dit hjem?

Brun rotte (Rattus norvegicus)

Familie: Muridae (ægte mus)

Den ligner en forvokset mus med en lang og tyk hale - og så er det nok det mest upopulære pattedyr i Danmark.

Rotten er som fritlevende dyr afskyet og med god grund. Rotter udgør nemlig en sundhedsrisiko, da de kan smitte og overføre sygdomme til os mennesker, bl.a. leptospirose, også kendt som Weils sygdom. Derfor skal det også anmeldes til kommunen, hvis man ser rotter i beboede områder.

Der findes to arter af rotter i Danmark, henholdsvis brun rotte og sort rotte. Brun rotte er dog den, vi støder oftest på i boligen.

Sådan ser en brun rotte ud

Der er en god grund til, at det kan være svært at kende forskel på mus og rotter og at de tit forveksles. De hører nemlig begge under familien ægte mus.

Rotten er altså en mus - og den største, vi har. Ægte mus kan kendes på, at de har en lang hale, store øjne og ører, samt en lang og spids snude. Det gælder naturligvis også for rotten.

Dog er en rottehale er tofarvet: mørk på oversiden og lys på undersiden. En rottehale er desuden heller ikke beklædt med pels. I stedet har en rottehale små stive børster og ser helt nøgen ud. En brun rotte bliver mellem 20-30 cm lang og dens rottehale næsten lige så lang. Den brune rottes pels kan variere fra brunlig til grålig i farven.

brun-rotte-rottehale.jpg

Levesteder

Den brune rotte findes næsten overalt i verden, hvor der er mennesker. I Danmark er den da også udbredt i hele landet - på nær nogle enkelte øer. 

De lever ofte i store kolonier i kloaksystemer, kældre, industrikvarterer, men også i det åbne land især tilknyttet landbrug.

Hvad spiser rotter?

Du har sikker tænkt tanken: Hvad spiser rotter? Og det forstår vi godt, for det virker til, den har en ustoppelig appetit.

Den brune rotte er også altædende og æder altså både planter og dyr. I princippet spiser en brun rotte, hvad den kan få fat i, dog primært korn og frø. Men den er også kendt for at fange levende føde, som husmus, mosegrise, insekter og fisk. Derfor siger man også, at hvis man har rotter, så har man hverken mosegrise eller mus. De bliver nemlig enten spist eller stikker halen mellem benene.

Når rotten leder efter mad, er den meget mistænksom. Støder den på mad, som den ikke har smagt eller lugtet før, vil den forsigtigt smage på det. Bliver den syg eller på anden måde påvirket negativt, vil den aldrig spise det igen. Derfor kan det også være utrolig svært at bekæmpe rotter med gift, da de husker utrolig godt.

Fra rotteunge til voksen brun rotte

Rotter er kendt for at formere sig meget og hurtigt. Bor den brune rotte indenfor, er hele året parringssæson.

En brun rotte er kønsmoden, når den er ca. 3 måneder og kan herefter få 7 kuld med 8 rotteunger i hver på bare ét år. En rotteunge kan altså nå at formere sig, samme år, den er født. Hunnen er drægtig i 22 dage og klar til at parre sig igen kort tid efter. Én rotteunge kan altså hurtigt blive til rigtig mange rotter.

Når en rotteunge bliver født, er den nøgen og blind og dier ved sin mor i 3-4 uger. Herefter kan en rotteunge dog allerede klare sig selv.

rotteunge.jpg

Tegn på rotter

Du er som regel ikke i tvivl, hvis du har fået besøg af en brun rotte. Den efterlader nemlig en modbydelig lugt at kloak og små brune til sorte cylinderformede ekskrementer over det hele. Rotte ekskrementer er ca. 6 mm tykke og 17 mm lange.

Rotterne efterlader også andre tegn. Med deres mejselformede tænder kan de nemlig gnave sig igennem det meste, så længe det er blødere end jern. Runde huller i fundamentet og sokkel udendørs, eller på paneler og vægge indendørs betyder ofte, at rotten er flyttet ind.

Hvis det pusler og kradser i væggen eller på loftet, kan det også være et tegn på rotter eller mus. Hvis du hører små skrig og hvin, er det dog helt sikkert rotter.

Menneskelig relation til rotter

Den brune rotte har en suveræn evne til at tilpasse sig. De har endda tilpasset sig til at leve i vores kloaksystemer, hvilket er ret vildt for et pattedyr. Det er også hernede i kloaksystemerne, at de kan viderebringe menneskelige sygdomme fra. Her kommer de nemlig i kontakt med vores urin og afføring.

Derfor er det vigtigt at anmelde det til kommunen, hvis man ser en brun rotte i beboede områder. Det er nemlig kommunen, der har ansvaret for bekæmpelsen af rotter.

Sådan kommer du af med rotter

Test om det er rotter eller mus

Er du i tvivl, om du har fået rotter, kan du sprede mel ud på gulvet. Ser du aftegninger efter fodaftryk, kan du måle dem.

Er fodaftrykket 2,5 cm, er det højst sandsynligt en brun rotte, da mus har fødder, som er halv så lange.

Ryd op og undgå rotter

Ryd op på din grund

Affald og skrammel giver rotter gode gemmesteder, hvor de kan opholde sig trygt fra fjender eller bygge en rede.

Især gammel isolering eller madrasser er godt redemateriale. Fjern derfor altid affald fra din grund, eller opbevar det min. 30-40 cm fra bygningen, da selv en smal passage kan skabe et opholdssted for en brun rotte.

Undgå at tiltrække rotter

Undgå at lokke rotterne til

I artiklen besvarede vi spørgsmålet "Hvad spiser rotter" med; stort set alt! Sørg derfor for at affaldsspande udendørs er lukket godt til, så rotterne ikke har adgang til dem eller bliver tiltrukket af lugten.

Lad aldrig spiseligt affald eller foder ligge udenfor, da det tiltrækker rotter med det samme.

Luk huller og sprækker

Har du set en brun rotte? Det første, du skal gøre, er, at ringe til kommunen.

Derefter skal du sørge for at lukke alle indgangsveje de kunne finde på at benytte. Det er vigtigt, at du er grundig og får lukket alle huller og sprækker. Ellers kommer de bare igen.

Skræm brun rotte væk

Skræm rotterne væk, inden de flytter ind

Den bedste måde, at blive fri for en brun rotte på, er ved at sørge for, den ikke kommer ind i første omgang.

Med ECOstyle Ultralydsskræmmere kan du holde rotterne på afstand.

Læs mere her: Bliv fri for rotter

Undgå brun rotte og rotteunge

Bekæmp rotterne med RotteFri serien

Er kommunen på sagen, men kunne du godt tænke dig at intensivere indsatsen?

Så kan du bekæmpe dem med 100% giftfri fælder.

Læs mere her: Effektive rottefælder

Søgefelt