Du er her

Det bedste til dine roser

Få succes med dit rosenbed

Få 6 tips til dine roser

Roser er smukke blomster, der skaber liv og glæde i haven med deres flotte farver, forskellige udtryk og fantastiske dufte. Har du roser i haven og vil du gerne give dem de bedste forhold? Så har vi samlet vores bedste tips til dig her.

Kom godt i gang med dit rosenbed

At have roser kræver både tålmodighed og omsorg. Roser er nemlig krævende planter og skal bruge godt med vand, gødning og beskæring for at trives optimalt. Det er heller ikke lige meget, hvor du placerer dine roser.

 

Hvor skal jeg placere mit rosenbed?

Det skal du være opmærksom på:

Solrig placering: Roser skal have sol, men ikke nødvendigvis fuld sol. Dog skal de helst have sol i halvdelen af døgnets lyse timer. Hvis ikke roser får tilstrækkeligt med sol, vil de nemlig ikke trives.

Undgå dryp: Hvis dit bed fx er placeret under et stort træ, kan regndråber fra træet dryppe ned over dine roser og øge risikoen for meldug og svampesygdomme. Roser trives ikke fugtige, men skal gerne stå et sted, hvor der er en let brise for at kunne tørre.

Undgå træk: Selvom roserne foretrækker en placering med let brise, må de ikke stå i træk. Det kan nemlig øge risikoen for gule blade og indtørrede blomsterhoveder.

Har du roser i haven og vil du gerne give dem de bedste forhold? Så har vi her samlet vores 6 vigtigste tips til dig.

6 uundværlige tips til smukke roser
Tips til dine roser
 

Husk at gøde dine roser

Du skal gøde dine roser 2 gange i løbet af en sæson. Første gang i marts-april og anden gang i maj-juli. Vælg gerne en organisk gødning og fordel den jævnt på jorden omkring rosenplanten. Spred gødningen med udsigt til regn eller sørg for at vande efterfølgende.

Beskæring af roser
 

Beskæring giver flere blomster

Beskær dine roser, når faren for frost er ovre. Fjern alle frostskadede og syge grene. Fjern også gerne visne blomster og blade løbende igennem sæsonen og husk altid at beskære lige over en knop.

Flotte roser med disse tips
 

Hold øje med skadedyr

Husk at tjekke dine roser for skadedyr og gør det gerne jævnligt. Så kan du nå at reagere hurtigt og undgå deformaliteter eller dårlig plantevækst. Er dine roser angrebet af bladlus, kan du bruge InsektFri insektmiddel eller følge vores 6 gode råd mod bladlus.

Tips til smukke roser
 

Vand dine roser nøjsomt

Roser er tørstige planter og du bør derfor holde jorden fugtig. Det er heller ikke lige meget, hvordan du vander dine roser. Roser er særdeles følsomme overfor svampeangreb, når de står med våde blade. Vand derfor nede ved jorden og ikke udover plantedele.

Beskyt dine roser mod svampesygdomme som meldug
 

Undgå svampesygdomme

Forebyg svampesygdomme ved bl.a. at vælge modstandsdygtige sorter, fjerne nedfaldsblade i efteråret og ved at sørge for, at dine roser har gode forhold. Du kan også forebygge angreb med SvampeFri og mindske spredning ved at fjerne angrebne plantedele.

Beskyt roser mod frost
 

Beskyt dine roser mod frost

Roser kan være frostfølsomme og det er derfor en god idé at dække dine roser til om vinteren. Dæk dem til med fx grangrene, så undgår du, at de får frostskader.

Hvordan beskærer jeg mine roser?

Vent først og fremmest med at beskære dine roser, til faren for frost er ovre. Som hovedregel gælder det derefter:

 

Hård beskæring = store og fyldige roser.

​    - Klip alle grene ned i 10-20 cm højde.

 

Let beskæring = flere, mindre roser.

    - Fjern kun visne og svage grene.

 

Husk altid at beskære lige over en knop.

Søgefelt