Du er her

Guide: Sådan forspirer du

Kom godt i gang med forspiringen

Skal du i gang med at forspire?

Ønsker du en lang og god sæson i køkkenhaven eller blomsterbedet, kan det være en fordel at forspire frøene inden.

Har du gamle æggebakker stående, så hold igen med at smide dem ud - de gør sig nemlig glimrende som spirebakker. Har du ikke nogle æggebakker, kan du også sagtens bruge potter, mælkekartoner eller lignende. Planterne er ligeglade, så længe du bare husker at bruge en god spiremuld. 

Husk også at tjekke, hvornår frøene skal forspires og hvornår, de er klar til at blive plantet ud. Går du for tidligt i gang, vil frøene nemlig være spildte og går du for sent i gang, er det ikke sikkert, de når at blive til noget.

Se evt. oversigten forneden eller spørg i din lokale planteskole.

brug-gamle-aeggebakker-til-forspiring.jpg

 

Sådan forspirer du - trin for trin

1. Vælg en god spiremuld

Start med at fylde spiremuld i din valgte spirebakke og prioritér gerne en med god kvalitet, så spirerne får de bedste betingelser. Du kan enten købe en spiremuld klar til brug eller lave din egen.

2. Gør plads til frøene

Når du har fyldt spirebakken op med noget godt spiremuld, kan du bruge en pind til at lave små huller til frøene. Det gør arbejdet lidt nemmere og du kan bedre sikre, at alle frøene er ordentligt dækket til.

forspiring.jpg

 

3. Placering af frøene

Placér nu frøene jævnt i bakken, men pas på, du ikke placerer dem for tæt. Bruger du en æggebakke er dette trin lige til: du placerer nemlig bare et frø i hver 'lomme'.

4. Dæk med jord

Når du har placeret frøene jævnt i bakken, dækker du dem til med spiremulden og trykker den let. Har du frø, der skal lysspires, lægger du i stedet frøene på overfladen af jorden og springer dette trin over.

5. Vand jorden let

Efter du har dækket frøene let til eller lagt dem klar til lysspiring, vander du dem let.

placer-spirer-lyst.jpg

 

6. Stil spirerne lyst

Nu du har sået frøene og vandet dem let, er frøene klar til at stå og passe sig selv lidt. Placér spirebakken lyst og ved stuetemperatur, fx i en vindueskarm. Hvis vejret er gråt og mørkt, kan du eventuelt dække bakken med folie. Det hjælper spirerne ekstra på vej.

7. Hold jorden fugtig

Sørg nu for at holde jorden fugtig, mens spirerne passer sig selv. Pas på, du ikke overvander.

8. Plant spirerne ud

Når spirerne har den rigtige størrelse efter anvisningen, er de klar til at blive plantet ud. Nogle spirer kræver en vis størrelse inden udplantning og det kan da være nødvendigt at plante dem over i en større potte forinden, så de kan nå at vokse sig store nok.

Forspiring måned for måned

Drømmer du om en god sæson i køkkenhaven, men er du i tvivl om, hvornår du skal - eller kan - gå i gang med forspiringen?

Vi har lavet en lille oversigt til dig her, så du kan komme godt i gang:

 

Januar (brug gerne tilskudslys)

Artiskok, aubergine, chili, løg, peberfrugt, porrer, selleri

Februar

Artiskok, aubergine, chili, kartofler, løg, peberfrugt, porrer, romaine salat, selleri

Marts

Agurk, aubergine, broccoli, chili, glaskål, grønkål, hvidkål, kartofler, peberfrugt, porrer, romaine salat, rosenkål, savoykål, spidskål, tomat

April

Agurk, aubergine, blomkål, broccoli, græskar, hvidkål, peberfrugt, porrer, romaine salat, rosenkål, savoykål, spidskål, squash, tomat

Maj

Agurk, blomkål, broccoli, græskar, majs, romaine salat, rosenkål, savoykål, spidskål, squash

Juni + juli

Kinakål

Søgefelt