Du er her

Havekalender - Juni

Tips til haven i juni

Gøremål i haven lige nu

  • Gød blomsterbed, krukker, afgrøder og græsplæne.
  • Hold øje med drivhuset.
  • Fjern visne blomster i haven.
  • Klip hækken.
  • Giv dine roser en kærlig omgang.

 

Gød havens planter

Der er fuld gang i haven i juni og dine planter gror lystigt.

Det er både græsplæne, grøntsager, bær og frugt, samt blomster i krukker og bed, som kan have godt af en omgang gødning i juni.

Sørg for at bruge en organisk gødning, når du skal i gang. Dine planter elsker organisk gødning, da de får lov til at optage næringen i deres eget tempo. Til gengæld kvitterer de dig med endnu flere og mere smagfulde frugter og grøntsager, sunde og flotte planter og en mere grøn og tæt græsplæne.

 

Hold øje med indeklimaet i drivhuset

Vejret i juni byder ofte på varmere temperaturer og høj luftfugtighed. Det er ideélle forhold for svampesygdomme, som kan ødelægge din høst.

For at undgå skimmelangreb i drivhuset er der 2 ting, du skal sørge for:

1. Vand tidligt på dagen. Sørg for at vande først på dagen, så planterne kan nå at optage vandet. Vander du i de varme timer, fordamper vandet nemlig og sætter sig som kondens i løbet af aftenen og natten.

2. Skab luftcirkulation. Hold drivhusdøren og én af vinduerne åbne for at skabe en naturlig luftcirkulation. Frem luftcirkulationen ved at tynde ud i bladene hos de lidt for frodige planter.

 

Fjern visne blomster i haven

Sørg for at knibe eller fjerne de visne blomster og blade på dine planter - og gerne løbende.

Når du kniber de visne blomster af, undgår du, at dine planter bruger unødig energi på dem. Dine planter får derfor mere kraft til at vokse og sætte nye blomster.

På den måde forlænger du altså blomstringsperioden på dine planter, så du kan nyde deres smukke farver og dufte endnu længere.

 

Klip hækken

I princippet kan du klippe din hæk, så ofte du har lyst, men en god tommelfingerregel er at klippe den inden Skt. Hans.

Hvis du gerne vil have din hæk til at stå skarpt og tæt, skal du klippe den ofte. Hvis ikke; så er det nok at klippe den 1-2 gange om året.

Tip: Husk at passe på fuglene, når du klipper hækken! De kan godt have tendens til at bygge rede derinde.

 

Giv dine roser en kærlig omgang

Har du flerblomstrende roser i haven, skal du huske at gøde dem anden gang her i juni.

Hold desuden øje med vejret. Roser er krævende planter, som godt kan lide at stå i fugtig jord. Sørg derfor for at vande ofte, særligt i tørre perioder.

Minimér risikoen for meldug ved at vande dine roser nede ved rødderne og hold øje med skadedyr. Vær særligt opmærksom på bladlus. Bladlusene suger nemlig livet ud af dine planter og større angreb kan resultere i deformaliteter eller dårlig plantevækst.

 

Søgefelt