Du er her

Havekalender - Marts

Tips til haven i marts

Gøremål i haven lige nu

  • Hold øje med ukrudtet og fjern det løbende.
  • Beskær roser, frugttræer, stauder, prydbuske og klematis.
  • Fjern alger.
  • Forspir grøntsager og blomster.
  • Bekæmp snegle allerede nu.

 

Fjern ukrudtet løbende

Har vinteren budt på mildt vejr, gror ukrudtet allerede. De lune temperaturer giver nemlig gode forhold for ukrudtet, som i så fald gror lystigt.

Gør det nemt for dig selv og fjern ukrudtet løbende og mens det stadig er småt.

Fordelen er, at ukrudtet endnu ikke har sat frø, som kan sprede sig. Det er desuden også en hel del nemmere at fjerne ukrudtet i det tidlige stadie, hvor rodnettet endnu er småt.

Fjerner du det nu - og løbende - gør du både dig selv og dine planter en tjeneste og kommer noget af det hårde havearbejde i forkøbet.

 

Dette kan du beskære i marts

Det er nemt at gå hen og få forårskuller, når vejret bliver varmere. Man kan hurtigt få lyst til at tage en tur rundt i haven og gøre den forårsklar.

Vejret kan nå at ændre sig en del endnu og det er derfor ikke lige meget, hvad du beskærer nu.

Beskær dette nu: Frugttræer (med undtagelse af kirsebær- og blommetræer), stauder, prydbuske, roser og klematis, der blomstrer fra juli til september.

 

Fjern alger

Ligger temperaturerne nogenlunde stabilt omkring de 10 grader, er det nu, du kan gå igang med at fjerne alger i drivhuset, indkørslen og på terrassen.

Du kan komme langt med noget knofedt. Fyld en spand med vand og grib en hård børste og skrub algerne af. Husk at være grundig. Kom godt ind i hjørner og sprækker. Ellers spreder algerne sig igen.

Hvis du vil undgå at bruge din tid på knæene, kan du bruge et godkendt algemiddel. Sprøjt algemidlet direkte på algerne. Afhængig af temperaturen er algerne bekæmpet i løbet af dagen. Skyl dem enten væk med haveslangen eller lad vind og vejr fjerne dem.

 

Gå i gang med forspiringen nu

Marts er en rigtig god måned til forspiring, men det er ikke lige meget, hvordan du bærer dig ad.

Som udgangspunkt kan du bruge hvad som helst som beholder. Potter, bakker, mælkekartoner mv. - planterne er ligeglade. Sørg dog for at bruge en god spiremuld.

Placér frøene jævnt, men ikke for tæt! Vand jorden let. Jorden skal holdes fugtig, indtil frøene spirer, men pas på, du ikke overvander. Placér frøene lyst og ved stuetemperatur. Læs mere her: Sådan forspirer du.

Forspir dette nu: Tomat, agurk, chili, basilikum, dahlia, kartofler, georginer, begonier og andre sommerblomster.

 

Bekæmp sneglene allerede nu

Sneglene overvintrer i kompostbunker og andre steder, hvor der er lunt og løst jord. Når temperaturen er ca. 8-10 grader, begynder de at komme frem fra deres skjul.

Hvis vinteren har været mild, risikerer du at sneglene kommer endnu tidligere, end de plejer. Gå derfor i gang med bekæmpelsen i det tidlige forår. På den måde forhindrer du dem i at lægge æg og formere sig.

Du kan gribe bekæmpelsen an på flere måder, enten ved indsamling og aflivning af sneglene og deres æg, med sneglefælder, nematoder eller med sneglemiddel.

Søgefelt