Du er her

Hvad betyder NPK i gødning?

Vælg den rigtige gødning til dine planter

NPK er plantenæring

Ikke alle planter er ens og derfor skal de have gødning med forskellig mængde af NPK for at blive sunde og flotte.

Havegødning og NPK

Havegødning indeholder plantenæring, som vises som en NPK-værdi. Du kan altså altid finde ud af hvilken plantenæring en havegødning indeholder ved at se på havegødningens indhold af de forskellige stoffer N, P og K, som i øvrigt står for nitrogen (kvælstof), phosphor (fosfat) og kalium. Men hvad er det så lige, at N, P og K gør for planten? 

  • N - Nitrogen/kvælstof styrker plantens vækst og får den til at vokse sig større og grønnere. Mangel på kvælstof giver små planter med blege blade og små blomster.
  • P - Fosfat tager fat i begge ender af planten ved at stimulere rødderne til et kraftigere rodnet, og samtidig påvirker den blomsterknopperne og frugtdannelsen i den yderste del af planten. Så fosfat er godt, hvis du kan lide store flotte blomster.
  • K - Kalium er vigtig for plantens basale livsfunktioner. Kalium øger modstandskraften mod skadedyr og sygdomme og hjælper med at transportere vand, sukker m.m. rundt i planten – eller det man i biologiundervisningen kalder for fotosyntesen.

Sådan virker NPK i havegødning

Få historien om NPK og hvad næringstofferne gør for dine planter, så du kan give dem det de bedst kan lide. Til gengæld belønner planterne dig med en fantastisk sund og flot have. 

Vælg din type af organisk NPK gødning

Planter har brug for plantenæring for at vækste og blive sunde og flotte. Men ikke alle planter har brug for lige store mængder af NPK gødning. Rosenbedet har behov for en type NPK sammensætning og surbundsbedet for en anden NPK sammensætning. Derfor har ECOstyle udviklet en rosengødning, der er specielt egnet til roser, en plænegødning specielt egnet til græsplænen osv. Du kan se det store udvalg af vores organiske gødningstyper her.

Søgefelt