Du er her

Hvad er biodiversitet og hvad kan jeg gøre?

Bliv klogere på biodiversitet og se hvordan du får mere biodiversitet i haven

Det gælder liv og død: Vi kan ikke overleve uden biodiversitet

Det er lidt dystert, men ikke desto mindre rigtigt. Jorden har brug for mere biodiversitet for at overleve. Læs med her og få svar på spørgsmål som hvad er biodiversitet, hvad betyder biodiversitet og hvordan får jeg mere biodiversitet i haven.

Hvad er biodiversitet?

Biodiversitet er liv. Forskellige former for liv: Dyr, planter, svampe, bakterier og alt andet, der lever på Jorden. Både til vands i havet, og til lands i ørkenen, bjergene, skoven, stranden og alle mulige andre steder - og også hjemme i din have. 

Biodiversitet er altså mangfoldighed af liv og bliver ofte sat i forbindelse med et område, et økosystem. Jorden har ét stort økosystem, hvor vi alle er afhængige af hinanden. Ørkenen, bjergene, skoven, stranden og din have er mindre økosystemer, som alle er dele af jordens økosystem.

Hvad betyder biodiversitet for verden?

Der er 8 milliarder forskellige liv (arter) på vores jord. Det har FN’s naturpanel regnet sig frem til. Panelet skønner, at en million af arterne er i risiko for at blive udryddet. Det er rigtig mange arter, som forsvinder fra jorden. Og de kommer ikke igen. Så det må vi selvfølgelig gøre noget ved, inden det er for sent. For vi har brug for de mange forskellige arter. Vi har brug for forskellige former for liv.

På spørgsmålet om hvad betyder biodiversitet for verden, så betyder det alt. Faktisk, så kan vi ikke leve uden biodiversitet. For eksempel er insekterne mad for fugle og de nedbryder døde organismer til ny jord og næringsstoffer til planterne. Vi mennesker har også brug for insekterne til at bestøve planterne, så der dannes frø og frugter. Men mange insekter er udrydningstruede og dermed er også en stor del af vores mad truet. 

Hvis ikke vi tager hensyn til biodiversiteten, kan økosystemer blive ødelagt, liv går tabt, og det vil påvirke naturens evne til at optage og lagre CO2. Jordens økosystem skal bruge CO2, men for meget CO2 skaber forurening og en drivhuseffekt, der ødelægger atmosfæren. Det bliver varmere og økosystemet, som skal passe på vores jord, bliver ødelagt, og vi vil opleve større klimaændringer. 

Du kan gøre en forskel: Skab mere biodiversitet i haven

Din have er en vigtig brik i økosystemet og det er her, du kan gøre en forskel. Din have kan nemlig blive hjem for endnu flere liv og skabe mere biodiversitet.

Har din have en klippet græsplæne og en stor terrasse med fliser, måske med et par krukker med blomster? Så er den en meget typisk dansk hyggelig og nem-at-passe have. Desværre, er der også typisk kun få forskellige former for liv og derfor er biodiversiteten lav. 

Vil du skabe mere bidiversitet i haven? Du kan gå all-in og lave hele din have om til en uforstyrret vild have, så der kommer masser af liv. Det er dog de færreste, som ønsker en så vild have. Men du kan sagtens skabe en have, hvor der er mere biodiversitet og samtidig plads til dig og familiens hyggelige stunder. 

Sådan skaber du en have med plads til jer og mere biodiversitet

Haven er et sted, hvor du og familien kan lave mange forskellige aktiviteter og hygge jer. Især terrassen er det sted i haven, som typisk bruges mest. Måske du tænker, at det er svært at have en terrasse, som du kan bruge samtidig med at skabe mere biodiversitet? Men det kan du sagtens: Plant krukkerne til med masser af forskellige blomster, krydderurter og græsser, så du tiltrækker flere forskellige liv. Og sæt krukkerne, så du kan nyde dem på afstand og ikke bliver irriteret over de insekter, som bliver tiltrukket af planterne. Får du problemer med dræbersnegle på jagt efter det lækre grønne i krukkerne, er det ok at bekæmpe de invasive dræbersnegle med fx Ferramol Sneglemiddel, så du og insekterne igen kan nyde godt af planterne.

Du kan også sætte insekthoteller op og indrette din have, så der er plads til leg og et område længere nede i haven med plads til en mere vild have med planter og vand. Se hvilke planter insekterne foretrækker

Søgefelt