Du er her

Hvepse

Lær hvepsen bedre at kende

Hvepse (Gedehams)

Familie: Vespidae

Vi kender den alle. Den er lille og sort med gule striber. I løbet af kort tid kan den få et helt bordfuld af mennesker til at løbe i frygt med viftende arme, når de hører eller ser den komme.

Hvepsen, som i virkeligheden hedder en gedehams, er et aggressivt lille insekt, som ikke er bange for at sikke, hvis den føler sig truet.

Navnet gedehams kommer af dens følehorn, også kaldet antenner, som godt kan ligne et gedehorn.

Udseende

Hvepsen er let genkendelig med den lille hvepsetalje. Den har en sort og gulstribet krop på ca. 8-20 mm og aflange smalle vinger.

Faktisk er de sorte og gule farver advarselsfarver, som mange dyr har en medfødt skræk for. Der er endda andre insekter, som har efterlignet hvepsens farver for at undgå at blive ædt, heriblandt svirrefluen.

Der findes 7 arter af sociale gedehamse i Danmark, som er de hvepse, vi ser mest til. De arter ligner meget hinanden. Den letteste måde at kende forskel på dem er ved at se på deres hovedet. Eksempelvis kan den almindelige gedehams (Paravespula vulgaris) kendes på en sort ankerformet aftegning mellem øjnene, mens den tyske gedehams (Paravespula germanica) kan kendes på tre prikker mellem øjnene.

Læs også: Sådan kender du forskel på bier og hvepse

adobestock_100331608_hveps_2.jpg

Levesteder

De fleste hvepse er sociale insekter, der lever sammen i et hvepsebo. I hvert hvepsebo er der en dronning og resten af beboerbe kaldes arbejdere.

Det er hvepsedronninger, som starter med at bygge hvepseboet. Hun er nemlig den eneste, der overlever vinteren. Hvepse lever som regel kun i det år, de bliver født. Når vinteren indtræder, dør de alle på nær et par befrugtede dronninger, som går i vinterhi i bl.a. gamle humlebi bo, brændestakke eller mellem blade. Når det bliver forår og luften bliver varmere, vågner hvepsedronningen og starter med at bygge hvepseboet af papir, som fremstilles af afgnavede træspåner blandet med spyt.

Hvepseboet er ofte kugleformet og indeholder små kamre, hvor dronningen lægger æg. Æggene bliver til larver, der senere bliver til arbejdere. Arbejdshvepsen overtager arbejdet med at bygge boet og fodre larverne. Dronningen forbliver nu inde i boet for at lægge flere æg.

Hvepseboet bliver større og større, som sommeren skrider frem. Du finder det ofte under tagudhæng, på loftet eller i carpoten, legehuset og græsplænen.

unadjustednonraw_thumb_139.jpg

Adfærd for hvepse

Hvepse kan være sociale og leve i kolonier, men nogle arter, kaldet enlige gedehamse, lever alene. Her bygger hver hun sin egen rede og passer sine unger.

Det er især i sensommeren, at de voksne hvepse kan blive lidt aggressive og opsøge frokostbordet.

Den aggressive adfærd kan skyldes at føden er begrænset, eller blot det faktum at de har fået mere tid, fordi de ikke længere skal fodre larver. Nogle gange skyldes det også, at hvepsene simpelthen er blevet beruset, fordi de har indtaget gæret frugt.

Økosystem

Mange ser det lille, gule og sorte insekt som en lille djævel, men hvepsen kan faktisk være et nyttedyr i haven.

Selvom den voksne hveps kun lever af nektar, ligesom bierne, er den også et rovdyr. Hvepsen fanger og dræber fluer, kålorme og andre insekter, der anses som skadedyr af mennesker. Insekterne bliver brugt som føde til larverne i hvepseboet.

Det er primært i foråret og om sommeren, at hvepsen agerer som et rovdyr. I sensommeren går de mere efter søde sager, som blommer og æbler.

Menneskelig relation til hvepsen

Hvepsen anses ofte som et skadedyr af flere årsager.

Frugt-, bager- og is forretninger kan blive plaget af hvepsene sidst på sommeren, når de flyver ud for at finde anden føde end nektar. Derudover kan de også være til stor gene for mennesker, hvis de laver et hvepsebo i en carport eller under et tagudhæng. Her kan man nemlig opleve, at de ofte vil stikke for at forsvare boet. De kan også være en stor plage på sensommeren, når de bliver lidt for nærgående ved frokostbordet, fordi de dufter søde sager.

Mange mennesker er bange for hvepse alene af den grund, at de stikker. Og det er ikke så overraskende, for det kan gøre rigtig ondt at blive stukket af en hveps. Deres gift er nemlig beslægtet med slangegift. Et hvepsestik er ganske harmløst, medmindre man er allergisk og så skal man straks søge læge!

Et lille tips til at undgå at blive stukket er at forholde sig roligt og ikke gå i panik og vifte med armene. Hvepsene ser det nemlig som en trussel og ikke nok med at de har et super godt syn, så kan de også stikke flere gange. Hvepsen brod er glat og derfor kan den uden problemer stikke igen og igen.

Vifter du med armene, vil en hveps opfange det som en trussel og bruge dens supersyn til at lokalisere truslen og stikke - sommetider op til flere gange. Derfor skal man blot forholde sig i ro og gå stille og roligt væk, hvis man støder på en hveps.

Vil man gerne nyde frokosten ude på terrassen, uden hvepsenes selskab, kan man prøve at sætte en flaske med en for for sukkervand et stykke derfra. Sukkervandet vil forhåbentligt tiltrække hvepsene, så de lader frokostbordet være.

Er man alligevel så uheldig at blive stukket af en hveps, kan koldt vand eller en våd sukkerknald dulme smerterne.

Sådan kommer du af med hvepse
Hvepse kan ikke lide timian

Vælg planter, som hvepsene ikke kan lide

Hvepse elsker blomster. Fjern derfor blomster fra områder, hvor familien opholder sig og vælg planter, som hvepsene ikke kan lide.

Plant f.eks.: Mynte, timian, eucalyptus, citronella planter og havemalurt.

Skræm hvepse væk med kaffegrums

Skræm hvepsene væk med kaffegrums

En metode til at drive hvepsene væk, som bruges meget i andre lande, er, at ryge hvepsene væk med røg fra kaffegrums.

Placér en tallerken eller et askebæger med kaffegrums på havebordet. Sæt ild til kaffegrumsen, så det står og ulmer.

Hvepsefælde

Hæng en HvepseFri Hvepsefælde op

Sæt eller hæng hvepsefælden op, hvor hvepsene er aktive.

Vær opmærksom på, at hvepsene tiltrækkes af lokkemidlet i fælden, så undgå at placere den dér, hvor dig og din familie opholder jer.

Læs mere her: HvepseFri Hvepsefælde

Spray mod hvepse

Bekæmp hvepsene med FlueFri Spray

Sprøjt nøjsomt FlueFri spray direkte på hvepsen, når du får øje på den. Sørg for at dække den grundigt.

Læs mere her: FlueFri Spray

Bekæmp hvepse med hvepsespray

Bekæmp hvepsebo med HvepseFri skumspray

Har du problemer med et hvepsebo, kan du bruge HvepseFri skumspray i de mørke timer, hvor hvepsene er mindst aktive.

Sørg for at fylde hvepseboet helt op med skummen, så det danner et vakuum. Hvepsene dør, når de kommer i berøring med skummen.

Læs mere her: HvepseFri skumspray

Søgefelt