Du er her

Kompost guiden

Sådan laver og bruger du kompost

Kompost i haven

Der er mange fordele ved at bruge kompost i haven.

Komposten forbedrer jordstrukturen og mikrolivet i haven, tilfører næring (og kan derfor bruges som gødning) og kan faktisk også være med til at begrænse ukrudtets vækst - til glæde for dine planter.

kompost1-2_1.jpg

 

Sådan bruger du kompost

Foråret er et godt tidspunkt at lægge kompost ud. Det er dér, haven har brug for en masse god næring til at blomstre og gro. Strøer du komposten ud i foråret - modsat til efteråret - undgår du også, at næringsstofferne bliver udvasket og går til spilde, fordi planterne er klar til at optage dem netop her.

Ved frugttræer og i blomsterbedet kan du med fordel lægge et lag ud omkring planterne, men i køkkenhaven er det bedst at vente, til grøntsagerne spirer og planterne gror. Strør du kompost i køkkenhaven, bør du også blande den op med lidt havejord. Ellers kan den være for kraftig.

Kompost mod ukrudt: Bruger du kompost som bunddække, kan du begrænse ukrudtets vækst. Det sker, fordi komposten hindrer ukrudtet i at få sollys og uden sollys kan ukrudtet ikke gro.

shutterstock_188538842-2_2.jpg

 

Lav din egen kompost

Det er faktisk ret simpelt at lave sin egen kompost. I princippet kan du lave komposten som en bunke på jorden. Et godt tip er, at sørge for at komposten indhegnes - helst så den står beskyttet for dyr og er nemmere at holde styr på. Er du bekymret for lugt, er det en god idé at anskaffe en lukket kompostbeholder.

Komposten skal holdes fugtig, men ikke våd. Sørg derfor at vande komposten igennem i ny og næ, hvis den står et varmt og solrigt sted.

Husk at vende komposten rundt. På den måde sørger du for, at den nye affald kommer nederst og kan formuldes, mens den færdige kompost ligger øverst og er klar til brug.

Det kan du smide i komposten: Grønt madaffald, kaffegrums, haveaffald (med undtagelse af store grene), gamle aviser, mv.

Det skal du ikke smide i komposten: Citrusfrugt, fedtstoffer, insekt- og sygdomsramte planter, samt ukrudt.

kompost2.png

 

Gratis kompost

Har du ikke mulighed for at lave din egen kompost, er der hjælp at hente.

På mange genbrugspladser har du nemlig muligheden for at afhente kompost - helt gratis.

Nogle genbrugspladser tager dog betaling for komposten. Her er der tale om et meget beskedent beløb, f.eks. 20kr for en hel trailer fuld.

Se her, hvor og hvornår du kan hente gratis kompost i en kommune nær dig.

Søgefelt