Du er her

Græsplæne guide

Få den perfekte græsplæne.

Sådan gør du: Enkel tre-trinskur giver den perfekte græsplæne

Græsplænen indbyder til hygge og aktiviteter. Den skal være flot grøn, fri for mos og alligevel dejlig blød for bare tæer. Mange nøjes med at drømme om sådan en plæne. Men 3 trin er faktisk alt hvad der skal til. 

Trin 1: Fjern mos og efterså med græsfrø
Start foråret med at bekæmpe mosset i din græsplæne, f.eks. med MosFri. Det døde mos fjernes let med en vertikalskærer eller en rive. Efterså med græsfrø af en god kvalitet.

Trin 2: Gør sur jord glad igen
Din græsplæne kan bedst lide en neutral jord, hvor pH-værdien er 6-7. Mos derimod, stortrives i sur jord, hvor pH-værdien er 4-5. Test din jord med en pH-jordbundstest og få svar på om du skal give din græsplæne perlekalk. Er jorden sur, skal du justere pH-værdien med perlekalk.

Trin 3: Giv din græsplæne en god organisk plænegødning

En god organisk plænegødning tilfører næringsstoffer til jorden. Græsset optager nu den næring, det har behov for, hverken mere eller mindre. Det giver en flot grøn græsplæne, der er sund og stærk til at modstå angreb af mos og skadedyr. 

Skal du anlægge ny græsplæne eller reparere den gamle?

Anlæggelse eller reparation af græsplænen er en god idé at gøre i sensommeren, fordi jordens temperatur stadig er relativ høj og det ofte er meget fugtigt.

Hvilke produkter skal jeg vælge til min græsplæne?

Følger du vores 3-trinsplan til en perfekt græsplæne, anbefaler vi dig at bruge:

  • MosFri hvis du har mos
  • pH-jordbundstester for at teste din jords pH-værdi og finde ud af om du skal give den kalk
  • Eventuel perlekalk, hvis jorden er sur
  • Organisk plænegødning til at give græsset de bedste betingelser for at gro sig sundt og flot

Vælg produkter med omtanke for naturen, det er sund fornuft. Derfor indeholder MosFri mættede fedtsyrer, som i forvejen findes i naturen. Plænegødningen er organisk, hvilket betyder, at den frigøres langsomt i jorden og græsset optager næringsstoffer efter behov. I modsætning hertil, frigiver en kunstgødning alle næringsstofferne med det samme og græsset risikerer at få svidt rødderne af, så det går ud.

Perlekalk
Kalk skal der til...

Perlekalk tilpasser jordens pH-værdi. Ved en neutral værdi binder næringsstofferne sig mindre til jorden og kan i stedet optages af græsset. Så en af fordelene ved at bruge perlekalk er altså, at græsset får gavn af jordens mange næringsstoffer.

MosFri
Fri for mos

Mos er dejligt blødt og flot i en juledekoration. De fleste er dog enige i, at mos ikke hører til i en flot græsplæne. Med MosFri kan du effektivt blive fri for mos.

Organisk plænegødning
Flot og robust plæne, som holder hele sæsonen

Græsplænen elsker organisk plænegødning. Græsset bliver flot grønt, robust og mere modstandsdygtigt overfor skadedyr og mos.

pH jordbundstest
Test din jords surhedsgrad

Græsset klarer sig bedst i en neutral jord med en pH-værdi omkring 6-7. Mos stortrives på en jord, der er lidt sur. Det er nemt selv at teste jordens surhedsgrad med en gør-det-selv jordbundstest og evt. gøre jorden mere basisk ved at tilføre kalk.

Græsplæne eller golfplæne?

Tænk over hvad du skal bruge din græsplæne til. Skal den være til at lege på? Skal den være en del af en prydshave? Skal I have en mindre golfbane i haven?

"Min græsplæne skal være flot grøn at se på og så skal den være sund og stærk til at spille bold på" - Calle

Mos
Bliv fri for mos i græsplænen

Mos er ikke særlig velkommen i de fleste haveejeres græsplæne. Og med god grund. For det ødelægger græssets evne til at vokse sig stærkt og flot. Normalt er det rigtig hårdt arbejde at fjerne mos fra græsplænen. Derfor er det en god idé at anvende MosFri, som klarer en del af det hårde arbejde. MosFri får mosset til at visne, så du meget lettere kan rive det sammen. Når mosset er væk, kan græsset igen få lov til at brede sig og blive flot grønt.

pH jordbundstest
Hvorfor skal jeg teste min jord?

Græsset klarer sig bedst i en neutral jord med en pH-værdi omkring 6-7. Mos stortrives på en jord, der er lidt sur. Det er nemt selv at teste jordens surhedsgrad med en gør-det-selv jordbundstest og evt. gøre jorden mere basisk ved at tilføre kalk.

Plænegødning
Lad legen begynde på en grøn, blød og robust plæne!

Gød din plæne med plænegødning og få en stærkere plæne. Plænegødning styrker græssets rodnet, så det bliver flot og robust til børnenes leg. Anvender du en organisk gødning er du samtidig sikker på, at græsset optager næring når det har behov for det. Modsat en kemisk fremstillet gødning, hvor du risikerer, at græssets rødder bliver svidt af og græsset visner.

Søgefelt