Du er her

Mus

Lær musen bedre at kende

Mus (Muridae)

Har du puslen i væggen og kradselyde på loftet? Ja, så er du og din familie ikke længere de eneste beboere i hjemmet. Selvom det kunne lyde som en scene fra en skrækfilm, er det nok højst sandsynligt bare en lille mus, der er flyttet ind.

Vidste du, at mus faktisk er den underordren af pattedyr, som der findes flest af? Mus består nemlig af 7 familier med cirka 1150 arter.

De findes dog ikke alle sammen i Danmark - og heldigvis heller ikke i hjemmet. To af de arter, vi møder oftest i Danmark, er Halsbåndmusen (Apodemus flavicollis) og Husmusen (Mus musculus), da det primært er de arter, som flytter ind i vores hjem. Til tider forvilder rødmusen (familie: studsmus) sig også ind i huset, men her trives den dog ikke særlig længe.

Udseende

adobestock_251871531_mus2.jpg

Husmusen er en spinkel mus med store ører. Den bliver ca. 9 cm lang og halen har samme længde som kroppen.

Der findes to slags husmus. Den ene slags er mørkegrå på hele kroppen og generelt lidt større. Den anden har en lysere grå farve på oversiden er mere hvidlig på undersiden.

Halsbåndmusen er en lidt større mus med lang hale og store øre. Den har en gylden mørkebrun farve på oversiden med en kridhvid mave og et brunt (hals)bånd foran forbenene. 

Den er én af de største arter indenfor familien "ægte mus" og bliver 10-12 cm lang, mens halen bliver endnu længere.

Levesteder

Husmusen er udbredt i hele Danmark.

Om sommeren bor en del af dem i haver, parker og marker tæt på bebyggede områder. Om vinteren rykker de fleste mus ind i husene for at overvintre.

De starter allerede med at søge ind i sensommeren ved høsttid fra midten af august og i september måned især.

Mange husmus lever dog indenfor hele året rundt.

Halsbåndmusen er også udbredt i hele Danmark, undtagen de mindre øer.

Om sommeren bor den i skove, parker og villahaver, hvor der er træer og buske. Når vinteren kommer søger mange af dem indendørs i ly for kulden.

Inde i husene foretrækker de at leve på loftet. Da halsbåndmusen er mest aktiv om natten, ser man dem heller ikke så tit som husmusene. Men du hører dem nok, når de pusler rundt på loftet.

Adfærd for mus

Husmusen er en social mus, som lever i små familiegrupper. Hver gruppe består af én dominerende og kønsmoden han, samt flere hunner og deres unger.

Husmusungerne bliver kønsmodne efter 1 ½ måned. Når det sker, udvandrer de nye kønsmodne hanner fra gruppen.

Bor husmusen indenfor i huset, kan husmusen formere sig hele året rundt. De får ca. 5-6 kuld om året med 4-8 unger i hver. Ungerne ligger i reder bygget af afgnavet materialer, f.eks. isoleringsmateriale, stof, papir, vat, træspåner og fjer.

Husmusen er en atletisk mus. Den er god til både at klatre, springe og klemme sig igennem små sprækker. Derudover er den aktiv hele døgnet - derfor ser man den også oftere end halsbåndmusen.

Husmusen kan spise det meste og er stortset altædene. Indendøre består dens føde af det, den kan finde og komme til i huset. Det kan både være korn, madvarer, affald og sågar sæbe og stearin. Husmus, der bor udendøre, lever overvejende af grønne planter og insekter.

Halsbåndmusen lever ikke i sociale grupper på samme måde som husmusen.

I stedet opfostrer hunnen sine unger alene. Hun får ca. 2 kuld om året med 3-6 unger i hver. Hvis hun har været heldig at finde masser af føde i løbet af året, kan hun dog yngle hele efteråret og vinteren også og nå op på 4 kuld.

Ligesom husmusen har halsbåndmusen også en høj formeringshastighed. Det første kuld unger kan nemlig selv nå at få et kuld unger, inden vinteren rammer.

De yngler ikke inden i huse, men ude i naturen, i gangsystemer de selv har gravet. Her laver de reder af tørt græs. Ind i mellem kan de også finde på at bygge deres reder i fuglekasser eller bruge gamle fugle- og egernreder.

Halsbåndmusen lever hovedsageligt af planteføde, som f.eks. frø, frugter og nødder, men den spiser også både insekter, orme og edderkopper.

 

Økosystem

Man mener, at husmusen kom til Norden i takt med udbredelsen af agerbruget. Her startede de med at bo i kornlagre.

I dag er husmusen tæt knyttet til mennesker, fordi de er afhængige af at leve i vores boliger om vinteren. De har dog svært ved at leve i moderne byggeri og konkurrerer ikke godt med halsbåndmus, skovmus og rotter. Derfor er de også fordrevet mange steder fra.

Mus er byttedyr, hvilket betyder, at de står på menuen blandt en række rovdyr. De har derfor en masse naturlige fjender, bl.a. ugler, musvåge, brud og tårnfalk.

Menneskelig relation til mus

Trods det søde og uskyldige udseende er musen ikke et populært dyr blandt os mennesker.

De små kræ kan nemlig gnave sig igennem hvad som helst og efterlader ødelæggende spor, lort og en umiskendelig dårlig lugt af mus. Lugten kommer, fordi musen efterlader duftspor og urin, hvor den har været.

Musene kan desuden komme ind overalt. De kan nemlig klemme sig igennem meget små sprækker og via rørgennemføringer kan husmusen komme helt op på loftet eller de øverste etager i en boligblok.

Når man først er plaget af en musefamilie i huset, kan skaderne hurtigt blive omfattende. Musene formerer sig nemlig hurtigt og én enkelt mus kan derfor hurtigt blive til mange.

Søgefelt