Du er her

Sådan bliver du fri for ukrudt

Få 6 gode råd mod ukrudt

Har du problemer med ukrudt?

Det er dejligt, når haven blomstrer og det hele gror. Men når haven blomstrer, gør ukrudtet det også. Mælkebøtter, tidsler, skvalderkål, brændenælde m.m. trives nemlig under de samme forhold som dine blomster. 

Før kampen mod ukrudtet: Det skal du vide

Mange fjerner ukrudt mellem fliser og i indkørslen for synets skyld, men i græsplæne og bede, under hæk, træer og buske har det en gavnlig effekt for havens andre planter at fjerne ukrudt. Ukrudtet stjæler nemlig næringen fra dine elskede planter og kan i værste tilfælde helt udkonkurrere dem. Særligt nyplantede frugttræer, blomster og afgrøder er udsatte for konkurrencen fra ukrudtet. Det kan nemlig hæmme de nye planters vækst så meget, at det kan have betydning for udbyttet af afgrøder og blomster senere hen.

Vil du gerne blive fri for ukrudt? Så får du her 6 gode råd mod ukrudt.

Se her, hvad du kan gøre mod ukrudt
Lug ukrudt

 

Lug ukrudt med hånden eller hakkejern

Gør det nemt for dig selv og fjern ukrudtet, mens det stadig er småt. Så undgår du også, at ukrudt sætter frø og formerer sig. Start i det tidlige forår, så du holder det nede fra starten.

Luger du lige efter regnvejr, er det nemt at hive ukrudtet op af den fugtige jord.

kompost, flis eller ukrudtdug mod ukrudt

 

Brug kompost, flis eller ukrudtsdug

Det kræver lidt mere arbejde af dig i starten, men bruger du kompost, flis eller ukrudtsdug kan du gøre det svært for ukrudtet at gro og dermed reducere ukrudtet på længere sigt.

Lægger du kompost eller flis, pynter det samtidig i haven.

Kniv eller fliserenser mod ukrudt

 

Kniv eller fliserenser mod ukrudt

Har du ukrudt mellem fliser, så kan du fjerne det ved at bruge en kniv eller en fliserenser, også kaldet en fugebørste. 

ukrudtsmiddel

 

Ukrudtsmiddel

Med ukrudtsmiddel er det nemt og hurtigt at blive fri for ukrudt mellem fliser, i bede og under hækken.

Bruger du fx UkrudtsFri som ukrudtsmiddel, virker det på 3 timer og er hurtigt nedbrudt. 

Ukrudtsbrænder

 

Ukrudtsbrænder

En ukrudtsbrænder fjerner nemt og enkelt toppen af ukrudtet. Den fås typisk med gas - pas derfor på med at bruge den, hvis det er tørt, så du ikke starter et uønsket bål i din have. 

Mælkebøttejern mod ukrudt

 

Mælkebøttejern

Har du mælkebøtter i græsplænen og bedet, så er et mælkebøttejern måske løsningen? Det er nemt at få mælkebøtten op med rod - og du slipper for at bukke dig ned og tage den op.

Hvad er ukrudt?

Ukrudt er vilde planter, som vi ikke ønsker i vores have. Før du tager kampen op mod ukrudtet, så vil det givetvis hjælpe dig at vide, at der er forskel på ukrudt. Så ved du, hvilken kamp du skal vælge. 

Etårigt ukrudt

Etårigt ukrudt varer kun én sæson. Til gengæld spreder det sig gennem frø, som overvintrer og blomstrer op næste forår. Ukrudt, som er etårig, vokser hurtigt og producerer rigtig mange frø. Det bedste du kan gøre, er at bekæmpe det før det spreder frø.

Flerårigt ukrudt

De fleste kender til skvalderkål. Det er en typisk flerårig ukrudtsplante, som formerer sig gennem rødderne. Det er ofte langt mere besværligt at fjerne flerårigt ukrudt, fordi rodnettet vokser hurtigt og det har en fantastisk overlevelsesevne. Flerårigt ukrudt dør ikke om vinteren og derfor er det bedste du kan gøre, at bekæmpe rødderne.

 

Søgefelt