Du er her

Sådan bliver du fri for ukrudt

Få 6 gode råd mod ukrudt

Har du problemer med ukrudt?

Det er dejligt, når haven blomstrer og det hele gror. Men når haven blomstrer, gør ukrudtet det også. Mælkebøtter, tidsler, skvalderkål, brændenælde, padderokke m.m. trives nemlig under de samme forhold som dine blomster. 

Få en flot have, fri for ukrudt

Mange fjerner ukrudt mellem fliser og i indkørslen for synets skyld. Men vidste du, at dine planter også er glade for, at du fjerner ukrudt?

Alle planter har brug for næring, så når du fjerner ukrudtsplanterne, er der mere næring til de planter, som du gerne vil have i haven. På den måde får du en endnu flottere have ved at fjerne ukrudt. 

Få 6 gode råd mod ukrudt
Lug ukrudt

 

Lug ukrudt med hånden eller hakkejern

Gør det nemt for dig selv og fjern ukrudtet, mens det stadig er småt. Så undgår du, at det sætter frø og formerer sig.

Start i efteråret eller det tidlige forår. Hak de små ukrudtsspirer, så tørrer de ud i solen. Hiv større ukrudt op med hånden - gør det lige efter regnvejr, så det er nemt at få op af den fugtige jord.

Fræs ikke, hvis du har skvalderkål og agersnerle. Du ender blot med at skære rødderne i mange stykker, så de kan formere sig endnu mere.

kompost, flis eller ukrudtdug mod ukrudt

 

Brug kompost, flis og ukrudtsdug 

Det kræver lidt mere arbejde af dig i starten, men bruger du kompost, flis eller ukrudtsdug kan du gøre det svært for ukrudtet at gro og dermed reducere ukrudtet på længere sigt.

Vær opmærksom på, at flerårige ukrudtsplanter som fx mælkebøtter ikke lader sig stoppe af flis og end ikke en ukrudtsdug sikrer dig en have helt fri for ukrudt. Ukrudtsfrø kommer nemlig flyvende eller bliver bragt til din have af dyr. 

Ukrudtsmiddel

 

Nemt og hurtigt med UkrudtsFri

Skal det være nemt og hurtigt, så brug UkrudtsFri ukrudtsmiddel.

Med UkrudtsFri fra ECOstyle bliver du hurtigt fri for ukrudt - det virker på 3 timer. UkrudtsFri er baseret på et naturligt aktivstof, som er hurtigt nedbrudt, og kan bruges både mellem fliser, under hækken og i bede.

Vælg gerne en klar-til-brug løsning, så du er sikker på ikke at overdosere og sprøjt kun på steder, hvor der er ukrudt.

Plant tæt

 

Plant tæt

Ukrudt skal have lys og vand for at gro. Plant derfor en masse blomster og bunddække, så ukrudt får svært ved at trænge igennem.

Som bonus, får du samtidig glæden af flere flotte planter. Du får også et rigere dyreliv i haven, når de mange planter tiltrækker insekter, fugle m.m.

Ukrudtsbrænder

 

Ukrudtsbrænder

En ukrudtsbrænder brænder toppen af ukrudtet væk og bruges typisk mod ukrudt mellem fliser.

Vær meget varsom med at bruge en ukrudtsbrænder i perioder, hvor der er meget tørt, og brug den aldrig under hækken og i bede.

Ukrudtsjern mod ukrudt i græsplæne

 

Mælkebøttejern

Har du mælkebøtter i græsplænen og bedet, så er et mælkebøttejern måske løsningen?

Det er nemlig hårdt arbejde at fjerne mælkebøtter i græsplænen med hænderne eller måske en kniv.

Så er det nemmere med et mælkebøttejern. Jernet gør det nemt at få mælkebøtten op med rod - og du slipper for at bukke dig ned og tage den op.

Før kampen mod ukrudtet: Det skal du vide

Ukrudt er vilde planter, som vi ikke ønsker i vores have. Før du tager kampen op, så skal du vide, at der er forskel på ukrudt:

  • Etårigt ukrudt varer kun én sæson. Det spreder sig via frø, som overvintrer og blomstrer op næste forår. Ukrudt, som er etårig, vokser hurtigt og producerer mange frø. 
  • Flerårigt ukrudt formerer sig både via frø og rødder. Det er især besværligt at fjerne flerårigt ukrudt, der spreder sig via rødderne, fordi rodnettet vokser hurtigt og det har en god overlevelsesevne. 

Er du i tvivl om, hvilken type af ukrudt du har i din have? Så kan du blive klogere på hvilken plante det er i vores guide her

 

Tip: Lad dele af haven være vild med vilje

Du behøver ikke altid at fjerne ukrudtet i din have. Noget ukrudt kan være nødvendigt at holde nede, så det ikke overtager hele haven, fx padderok og skvalderkål, mens andre ukrudtsplanter, fx mælkebøtten, både er fin at kigge på og rigtig god for insekterne. Hvis du har plads og mod på det, kan du derfor med fordel lade den bagerste del af haven eller et udvalgt bed gro vildt. 

Søgefelt