Du er her

Sådan opbevarer du din høst

Tips til opbevaring af hjemmedyrket frugt og grønt

Undgå at din høst går til spilde

Der er ikke noget bedre end at sætte tænderne i hjemmedyrkede frugter og grøntsager. Det er dog ærgerligt, hvis man ikke kan følge med til at få dem spist og de må gå til spilde.

Har du egen køkkenhave eller drivhus, kan høsten godt gå hen og blive en smule overvældende, særligt sidst på sommeren.

Det er derfor en rigtig god idé at overveje, hvordan du vil opbevare din høst.

Mulighederne er mange. Du kan fx opbevare en del af dem i et køligt spisekammer, eller lave skøn marmelade.

Her får du inspiration og tips til, hvordan du får mest muligt ud af din høst.

shutterstock_146684621.jpg

 

Opbevaring i spisekammeret

Et spisekammer (også kaldet viktualierum) er kendetegnet ved at være mørkt og køligt, men samtidig frostfrit.

Her kan du sagtens opbevare noget af overskuddet af din høst. Særligt frugt og rodfrugt kan holde længe i et spisekammer.

Husk at gå kasserne igennem løbende og fjern alt, der er råddent eller skimlet. Lader du det ligge, risikerer du nemlig, at det dårlige frugt og grønt fordærver resten.

Tip: I stedet for at smide de dårlige madvarer direkte ud, kan du smide de dårlige æbler og pærer ud til fuglene, så de kan få gavn af det.

shutterstock_213917086.jpg

 

Frys eller tør

Du kan med fordel fryse både bær, frugter og grøntsager ned. Det samme gør sig gældende med krydderurter.

Forbered dem gerne inden nedfrysningen, så de er klar til brug, når du tager dem op igen. Skær fx frugt og bær i tern og brug dem direkte i smoothies, grød eller desserter.

Tørring er også en mulighed. Her er særligt krydderurter fabelagtige, men du kan også tørre både bær, frugt og grøntsager.

De søde dele går sig godt som snacks eller i müsli til morgenmaden.

adobestock_57362727_blomme_marmelade.jpeg

 

Gå i gang med syltningen

Hjemmelavet marmelade og kompot er altså bare noget af det bedste og har du haft mange bær og frugter i din høst, er det den helt oplagte måde at konservere dem.

Frugt og grønt, der er særlig oplagte til marmelader: frugt, bær og tomater.

I det salte køkken kan du med fordel sylte løg, agurker, rødbeder eller lave en omgang pickles.

9e2e979a-30d6-4f69-9f38-a31d3f9602f0.jpg

 

Sådan opbevarer du nødder

Har du høstet nødder, kan du vælge enten at spise dem friske eller med fordel tørre dem til senere brug.

Sådan tørrer du nødder:

  • Tør dem et sted, hvor der er tørt, varmt og ventileret.
  • Bred dem up på fx avispapir.
  • Hold øje med dem og knæk jævnligt et par nødder, så du sikrer dig, at de ikke tørrer ind.
  • Når de er klar, kan du hænge dem i et kartoffelnet eller en nylonstrømpe et køligt og luftigt sted.
  • Holdbarhed i ca. 1 års tid.

Tip: Hvis nødderne er tørret ind, kan du lægge dem (med skal) i vand i tre dage. Så er de friske igen.

Søgefelt