Du er her

Sølvfisk

Lær sølvfisken bedre at kende

Sølvfisk (Lepsima saccharina)

Familie: Lepismatidae

Den er lille og sølvfarvet og du har helt sikker set den kravle rundt ude på badeværelset. Sølvfisken eller almindelig sølvkræ - kært barn har mange navne - er på trods af navnet ikke en fisk, men et lille vingeløst insekt.

Den har fået navnet på grund af den karakteristiske sølvfarve og de hurtige bugtende bevægelser, som får den til at minde om en fisk.

Sølvfisken er faktisk et urgammelt insekt. Den opstod for 400 millioner år siden og har ikke videreuviklet sig siden. Man mener, at den kan have været ét af de første insekter, som forlod livet i havet for at leve på jorden. Årsagen, til at den ingen vinger har i dag, kan skyldes, at sølvfisken opstod før, insekter havde udviklet vinger.

Udseende

En sølvfisk kan blive 10-12 mm lang og kendes let på sin flotte og skinnende sølvfarve, som kan forekomme i både mørke og lyse udgaver.

Det er svært at se på afstand, men kommer man tæt nok på insektet, kan man se, at den har skæl. Det er skællene (der ikke er samme type skæl som fiskeskæl), der giver sølvfisken den flotte karakteristiske sølvfarve.

Oppe ved hovedet har den to antenner, som den bruger til at føle med. Bagtil har den tre antenne-lignende strukturer kaldet hale-filamenter, hvor den ene ofte stikker lige bagud, men to stikker ud til hver sin side.

adobestock_44181315.jpeg

Levesteder

Sølvfisk elsker høj luftfugtighed og varme steder. Det er derfor, vi altid finder dem inde i huset og gerne på badeværelset eller i køkkenet.

I andre varmere lande kan man dog også finde dem undenfor i naturen.

Herhjemme i de danske hjem lever de af skidt, som de finder rundt i krogene. De æder især ting, der indeholder stivelse og sukker, som sæberester og tapetklister, men også døde insekter, mug og skimmelsvamp i fugtigt papir.

Mens dens danske navn stammer fra sølvfiskens udseende, så stammer det latinske artsnavn "saccharina" fra den fortrukne føde, nemlig stivelse og sukker.

Adfærd for sølvfisk

Du har måske undret dig over, hvorfor du næsten kun ser sølvfisk komme frem fra deres skjul om aftenen eller natten. Det skyldes, at sølvfisk er lysfølsomme insekter og de er derfor det, man kalder nataktive.

Sølvfisk er en ganske harmløs beboer i huset. Den gnaver ikke i dine ting, medmindre de er fugtige, og selv er det ikke af større omfang. Derudover lægger en hun kun omkring 20 æg i løbet af sit liv, så du bliver ikke lige pludselig invaderet af sølvfisk fra den ene dag til den anden. Til gengæld kan de blive rimelig gamle, nemlig op til 8 år.

En sølvfisk unge ligner meget sine forældre, dog uden den metalliske sølvfarve. Den får de som regel efter deres tredje hamskifte. Hvis en sølvfisk lever under rigtig gode forhold, kan de skifte ham op til fire gange om året.

Menneskelig relation til sølvfisken

En sølvfisk er ganske harmløs. Den stikker eller bider hverken dyr eller mennesker.

Alligevel bliver den ofte anset som et skadedyr, fordi den gnaver i bøger, frimærkesamlinger og gamle arkiver. Men faktisk gnaver den som regel kun i bøger, frimærker m.v., hvis de er fugtige.

Dens fætter, skægkræet, har derimod en forkærlighed for bøger, frimærker og alt muligt andet godt, som kan findes på museer og i gamle arkiver. De to insekter er af samme familie og har stor lighed, selvom skægkræet er en del større og har en mere broget farve.

Få 6 gode råd mod sølvfisk

Selvom sølvfisk er forholdsvis harmløse, så kan det være, at du er irriteret over dem og gerne vil være fri for dem.

Vi har derfor samlet 6 gode råd mod sølvfisk, hvor du får svar på spørgsmålet; hvordan kommer man af med sølvfisk?

Søgefelt