Du er her

Få flere fugle i haven

Sådan indretter du en fuglevenlig have

Fugle bringer liv til haven og er med til at holde den i balance. Med få tiltag kan du i løbet af kort tid indrette en fuglevenlig have.

Vil du have flere fugle i haven?

Der er mange af os, der holder af det ekstra liv og den skønne sang, som fuglene bringer med sig. Det er så dejligt, når man sidder på terrassen og kan høre fuglene synge og iagttage dem.

Fordelene ved at indrette en fuglevenlig have er mange. Foruden smuk fuglesang er de også med til at holde haven i balance. Specielt om sommeren, hvor de giver en hånd med i bekæmpelsen af insekter, biller og bladlus.

Vil du selv have flere fugle i haven, er der her nogle ting, du skal være opmærksom på.

vand-i-haven-flere-fugle.jpg

 

Sørg for adgang til vand

Ved at sørge for at havens fugle har adgang til vand, kan du øge fuglebesøgene betydeligt. Der er helt op til 50 % flere fugle i haver, hvor der er adgang til vand (Dansk Ornitologisk Forening).

Fuglene har nemlig brug for drikkevand og samtidig har de muligheden for at kunne vaske sig. Hvis du sørger for adgang til vand, vil du derfor opleve at få flere fugle i haven.

Det aller bedste for havens biodiversitet er at anlægge en havedam - den kommer nemlig en masse dyr og insekter til gode, men alternativt kan du også stille et fuglebad op.

saet-fuglehuse-op_0.jpg

 

Sæt fuglehuse op

Foruden at de pynter fint i haven, tiltrækker de også flere fugle. Køb en færdiglavet fuglekasse eller giv dig i kast med at lave din egen.

Du skal dog være opmærksom på, at fuglehusets placering, størrelse og antal ikke er helt ligegyldig. Vil du gerne tiltrække flere mejser, er fingerreglen, én mejsekasse pr. 200 kvadratmeter have. Ønsker du derimod flere stære, skal du sørge for at hænge flere stærekasser over hinanden. Stære er nemlig utrolig sociale og foretrækker at bo i etageboliger.

Undersøg derfor, hvilke fugle du ønsker at tiltrække, inden du går i gang.

fuglefoder.jpg

 

Giv dem foder

Vil du have flere fugle i haven, er en simpel løsning af lægge foder ud til dem. Særligt om vinteren. Her er naturens spisekammer på sit laveste og fuglene har brug for ekstra mad for at holde sig varme. Køb fuglefoder eller lav dine egne fuglekugler.

Husk, det er bedre at give dem mindre portioner flere gange om ugen, frem for én stor omgang. Når du begynder at fodre dem, bliver de vant til, at der er mad på det sted. Derfor skal du helst ikke stoppe i løbet af vinteren med at lægge mad ud, for så vil de fortsat søge efter mad på stedet. 

Sørger du for at holde dem fodret dagligt, vil mange af dem også blive faste gæster i din have, som du kan nyde synet af. 

Tip: Fodr gerne fuglene om morgenen, hvor de desuden også er mest sultne. Chancen for at foderet bliver spist op i løbet af dagen er derfor større og du minimerer risikoen for skadedyr.

Hvilket foder skal jeg vælge?

Fuglene har hver især deres præferencer og det er derfor ikke ligegyldigt, hvordan du fodrer dem. Her har du et par generelle tips:

  • Generelle favoritter er solsikkefrø, hampefrø, nødder og fedtkugler af god kvalitet. De tiltrækker alle mange fugle.
  • Drosler, solsorte, silkehaler og sjagger er meget glade for æbler, gerne halvrådne.
  • Undgå gerne foderblandinger med meget korn og majs, da de bl.a. tiltrækker krager.

Tip: Placér foderbrætter, fuglebolde og foder på jorden indenfor 1-2 meters afstand til træer, buske mv.. Så kan fuglene hurtigt søge ly, hvis de føler sig truede af rovdyr.

foder-til-fugle_0.jpg

Søgefelt